zaterdag 23 juni 2012

Rozenwater zelf maken

Rozenwater makenRozenblaadjes koken in de pan voor rozenwater 


Een manier om rozenwater te maken zonder extra toevoegingen, is door middel van koken.

Je hebt voor 250 milliliter rozenwater ongeveer nodig:
250 gram sterk geurende rozenblaadjes
Een pan met deksel (van inox / roestvrijstaal)
300 milliliter gedistilleerd water (gedestilleerd water is zeer zuiver water, waaruit door destillatie alle anorganische zouten en vele organische stoffen zijn verdwenen). Vaak te koop bij een drogist of apotheek.

Verfrommel de blaadjes een beetje voordat ze de pan in gaan. Giet het water in de pan en roer de rozenblaadjes door het water, zodat ze goed onder water liggen.
Zet de pan op uw kookplaat en kook het water. Draai daarna het vuur naar een hele lage stand en laat het rozenwater zachtjes doorkoken. Let wel op dat het niet droog kookt. Roer regelmatig door de pan en doe de deksel dan weer op de pan. Laat het rozenwater ongeveer twee uur zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat het twee dagen staan. Breng het mengsel daarna nog een keer aan de kook en giet het mengsel door een flessentrechter en vang het rozenwater op in een fles of meerdere flesjes.
Laat het rozenwater verder in de fles afkoelen.

Rozenlimonade met slagroom
U kunt met rozen ook rozenjam of rozenlimonade maken.

2 opmerkingen: