zondag 4 november 2012

Verschillende soorten jam inmaken

Na de bosbessenjam die ik vanmorgen gemaakt had, heb ik ook nog een 3-vruchtenjam gemaakt van bosbessen, aardbeien en sinaasappel. Ook had ik nog genoeg over om 1 potje sinaasappeljam te maken. Sinaasappeljam maakt u op dezelfde manier als gewone jam alleen voeg ik daar altijd citroensap aan toe ipv alleen maar water. Citroensap is nodig omdat sinaasappels weinig pectine bevatten.
Snijd 2 sinaasappels a vif. Snijd de sinaasappelpartjes daarna in kleine stukjes en kook de sinaasappels in 50 milliliter citroensap en 50 milliliter water totdat de sinaasappelstukjes bijna helemaal kapot gekookt zijn. (bij alle ander jam gebruikt u 100 milliliter water). Voeg nu 150 gram suiker toe en wacht tot de suiker volledig opgelost is. (Als het water bijna volledig verdampt is voegt u nog 100 milliliter water toe en laat u de jam inkoken). Vul 2 weckpotjes van WECK, het recht model van 160 milliliter, leg er de deksels met inmaakringen op en sluit de potjes af met de weckklemmen. Weck uw jam in een inmaakketel op 90 graden gedurende 30 minuten en u heeft heerlijke jam, die voor een hele lange tijd houdbaar blijft. Volg deze >>> link voor meerdere recepten voor het inmaken van jam.

2 opmerkingen:

  1. Wat bedoelt u met: Snijd 2 sinaasappels a vif?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. A vif betekend dat u de sinaasappel van de schil ontdoet en het vliesje, dat om de sinaasappelpartjes zit, ook verwijderd. Dit kunt u als volgt doen: Snijd de boven- en onderkant van sinaasappel. Probeer dat altijd recht te doen, zodat beide afgesneden kanten evenwijdig zijn. Zet de sinaasappel rechtop en snijd van boven naar beneden repen van de schil. Dat doe je door je mes net achter de schil te zetten en voorzichtig naar beneden te snijden, waarbij je de vorm van de vrucht volgt. Snijd de laatste restjes weg van het witte vliesje dat tussen de schil en de sinaasappel zit. Nu zie je de partjes van de sinaasappel zitten. Die kan je makkelijk losmaken door over één "nerf" te snijden en het partje los te wrikken met je mes. Zo krijg je het meest rendement.

      Verwijderen