zaterdag 30 juni 2012

Pruimen inmaken

Pruimen kunt u inmaken of wecken in zoetzuur of zoals wij het noemen "traditioneel inmaken", maar u kunt van pruimen ook jam maken. Zorg er, in beide gevallen, voor dat uw pruimen nog stevig zijn. Ook kunt u natuurlijk pruimen drogen in een voedseldroger.
Zijn pruimen te slap dan zullen de pruimen na het inmaken een moes worden. Gebeurt dit toch dan kunt u in het slechtste geval er nog pruimenjam van maken!
U kunt pruimen zowel met als zonder het velletje inmaken. Om het velletje te verwijderen, snijd u met een mesje een kruisje aan de bovenkant van de pruim en legt u de pruimen 30 seconden in kokend water en schrikt ze in koud water. Het velletje zal dan, net zoals bij tomaten, gemakkelijk los komen. Voor de kookgekken onder ons: Dit heet in kooktermen emonderen. U kunt pruimen met pit of zonder pit inmaken. Als u zonder pit inmaakt snijd u de pruimen in tweeën en verwijdert de pit.
Zorg ervoor dat u pruimen met velletje altijd even in kokend water legt omdat het velletje van de pruimen een was-bevattende laag heeft. Hierdoor kan er na het inmaken een neerslag aan het oppervlak van de vruchten ontstaan. Ik gebruik altijd een zeef, die in een pan past, waar ik de pruimen inleg en dompel ze dan even onder in het kokende water, maar u kunt ook een schuimspaan gebruiken.
Neem 450 gram suiker op 1 liter water en kook dit. Zorg ervoor dat de suiker goed opgelost is. Doe de pruimen in inmaakglazen (met inmaakring en weckklemmen) en giet er de suikeroplossing over zodat de pruimen goed onder de suikeroplossing staan. Weck de pruimen dat in een weckketel gedurende 30 minuten op 90 graden.
In de zomer neem ik altijd een paar mooie weckpotjes met beugelsluiting en zet de pruimen (zonder het kookwater op de tafel als hapje. (zie foto)
Voor het recept van pruimenchutney en pruimenjam kunt u op onze website kijken.
Wist u dat u pruimen ook kunt drogen? Ook die informatie vindt u op onze website.

1 opmerking:

  1. Hele handige handleiding. Ik ga het een dezer dagen proberen met pruimen, ik ben benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen