zondag 15 juli 2012

Aardbeienjam maken

Aardbeienjam maken
Aardbeienjam in WECK recht model 1/4 liter
Het is de tijd van de aardbeien dus hebben wij nog eens 4 potjes aardbeienjam gemaakt die we vanmiddag gaan inmaken. Voor ons is dit voldoende voor een heel jaar omdat we maar met 2 zijn en ook nog andere soorten jam maken. Heel vaak krijgen we de vraag of je jam moet inmaken in een inmaakketel of dat je deze in een jampot kunt doen.
Als u jam maakt met geleisuiker kunt u deze gewoon in een jampot doen omdat geleisuiker een bewarende werking heeft. Gebruikt u zoetstof, stevia of gewone suiker dan raden wij aan uw jam in te maken in een inmaakketel. Het voordeel van zoetstof, stevia of gewone suiker is dat dit veel goedkoper is dan geleisuiker en het voordeel van inmaken van jam is dat de jam veel langer houdbaar is. Wij gebruiken voor jam altijd het recht model van WECK van 1/4 liter. De opening van de weckpot is 10 cm dus gemakkelijk te vullen. Als de jam geopend is kunt u gebruik maken van de kunststof vershouddeksel (ook van WECK) om zo uw jam in de koelkast bewaren.

Ingredi├źnten:
1 kilo aardbeien
1/2 kilo geleisuiker, suiker of zoetstof

De aardbeien wassen, ontdoen van het steeltje en uit laten lekken in een vergiet.
De suiker en de aardbeien in een pan doen en goed roeren. Dit mengsel aan de kook brengen.
Zachtjes door laten pruttelen en wachten tot de aardbeienjam dik genoeg is.
Heeft de jam de juiste dikte dan de aardbeienjam, met behulp van een trechter, in goed uitgekookte potjes doen en 30 minuten in een inmaakketel wecken op 90 graden.
Na het afkoelen van de weckpotten de klemmen verwijderen. In weckpotten is uw jam jarenlang houdbaar.
(Let op: Geleisuiker is beperkt houdbaar terwijl gewone kristalsuiker onbeperkt houdbaar is).
Gebruikt u jampotten om de aardbeienjam, met geleisuiker, in te doen. Zet uw jampotten dan "op de kop" en laat de jam afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten