Citroenen kunt u heel goed inmaken in zout en het sap van de citroen zelf. Ingemaakte citroenen blijven
ongeveer 6 maanden houdbaar.
Zo heeft u een heel jaar heerlijke citroenen en vers citroensap. Maak citroenen in, in de zomer, dan zijn ze het lekkerste!
Benodigdheden:
10 tot 12 citroenen (niet gespoten)
1/2 kopje zout
2 citroenen voor het sap
Snijd het kopje eraf en snijd dan in een vierkant naar beneden zodat u kwartjes krijgt. (snijd de citroen niet volledig door maar blijf ongeveer 2 cm van de onderkant).
Strooi een klein bodempje zout in de weckpot.
Open de citroen voorzichtig en strooi volop zout op de geopende citroenen en ook aan de buitenkant van de citroen.
Neem de weckpotten. Ik heb de bokaal met beugelsluiting van 1 liter van Kilner gebruikt en een klein tulpglas van weck.
Ik had nog nog citroenen over had en het jammer is ze weg te gooien.
Pers de citroenen, met het vruchtvlees naar beneden, een voor een in de weckpot.
Goed blijven duwen zodat het sap eruit loopt en er geen citroen meer bij kan.
Uw citroenen zouden nu volledig onder het citroensap moeten staan.
Is dat niet het geval pers de twee citroenen uit en voeg het citroensap toe.
Strooi als laatste nog een paar theelepels zout in de weckpot.
Sluit de weckpotten en schud de eerste drie dagen elke dag een beetje zodat het zout zich volledig met het citroensap vermengd.
Zet uw weckpotten daarna weg op een koele plaats. Het beste kunt u de weckpotten in de koelkast bewaren maar als u een kelder heeft is dat ook goed.
Als u een citroen nodig heeft: bijvoorbeeld voor de zeste van de citroen.
Spoel de citroen dan af onder stromend water.
Het citroensap kunt u ook gewoon gebruiken. Zorg er wel voor dat de citroenen onder het sap blijven staan.
Ik voeg nooit zout toe aan een bereiding als ik het citroensap gebruik omdat het sap al voldoende zout bevat.
Zo, en nu weer een hele winter genieten van zomerse citroenen.
Ooit gehoord van Citroen curd? Heerlijk voor in taarten of om een pudding te maken.
Kijk hier >>> voor het recept!
Dag Claudia,
BeantwoordenVerwijderendank voor het recept! Maar kun je de citroenen wel in zoete gerechten gebruiken? Blijven ze niet zoutig smaken?
Vriendelijke groet
Joyce