woensdag 31 oktober 2012

Appelstroop zelf maken

Appelstroop zelf maken
Tulp weckpotje 1/5 liter met vershouddeksel
Als er iets is wat de kinderen van mijn broer en zus heerlijk vinden om te eten dan is het pannenkoeken met zelfgemaakte appelstroop. Ik laat ze altijd zelf de appelstroop op hun pannenkoek gieten en gebruik daarvoor onze honing-dippers. Voor de kinderen is het een leuke bezigheid, soms zijn ze wat te enthousiast en zitten zijzelf en mijn keuken onder de appelstroop, maar over het algemeen maken ze met de honing-dipper figuren op de pannenkoek. Het enige nadeel is dat ze altijd ruziemaken over wie welke kleur honing-dipper krijgt. Onderstaand vindt u het recept om zelf appelstroop te maken.
U heeft nodig voor 170 gram appelstroop:
1 kilo rijpe, zoete appels (hoe rijper en zoeter de appels zijn, hoe minder suiker u nodig heeft)
Ik gebruik vaak valappels. Dit zijn appels die van de boom vallen en hier en daar een deukje hebben.
100 gram gewone suiker of bruine basterdsuiker
100 milliliter water
Was uw appels, snijd slechte stukken van de appels af en snijd de appels in 4 stukken. Zet een grote pan op het vuur en doe hier het water, de suiker en uw appels (inclusief schillen en pitten) in. Breng dit aan de kook en laat de appels, met de deksel op de pan, gedurende ongeveer 1 uur op een klein vuurtje tot een moes koken. Let op dat de moes niet verbrand! Neem een vergiet en leg hier een zeefdoek of neteldoek in. Zet het vergiet bovenop een grote pan en schep de moes bovenop de neteldoek. Laat de moes minimaal 24 uur uitlekken. Als er nog ongeveer 2 uur te gaan zijn leg ik een knoop in de neteldoek en draai ik de neteldoek op zodat het sap eruit geperst wordt. Het sap dat u opvangt in de grote pan moet u nog even laten koken op een laag vuurtje. De deksel moet u van de pan aflaten zodat het vocht kan verdampen. Meestal is 1 uur voldoende. Het ligt eraan, hoe dik u wilt dat de appelstroop wordt.
Ik bewaar de appelstroop altijd in het Tulpmodel weckpotje en gebruik een kunststof vershouddeksel om de stroop in de koelkast te bewaren. De stroop blijft maximaal 4 maanden houdbaar.
p.s. appelstroop is ook heerlijk op roomijs, in een bekertje magere kwark, op uw boterham en in een warm kopje thee!

3 opmerkingen:

  1. is het zo ook mogelijk om bijvoorbeeld mango stroop of papayastroop te maken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben heel benieuwd, heb vanavond het eerste gedeelte uitgevoerd

    BeantwoordenVerwijderen