dinsdag 7 augustus 2012

Wortelen inmaken

Binnenkort kunnen wij weer volop wortelen oogsten. Jarenlang maken we wortelen al in op de traditionele wijze nl: gewoon met kookwater.
Het afgelopen weekend heb ik volop geëxperimenteerd met het inmaken van wortelen.
Ik heb "zoete wortelen"" ingemaakt, zie hier het recept.
Ook heb ik graag wortelen in zoetzuur dus heb ik een nieuw recept uitgetest:

Ingrediënten:
1 kilo wortelen
4 fijngesneden sjalotten (of 2 uien)
1 theelepel mosterdzaad
2 eetlepels fijngehakte peterselie (of 2 theelepels gedroogde peterselie)
1 theelepel gedroogde tijm
2 theelepels gemberpoeder (djahé)
zout en peper
500 milliliter azijn
500 gram bruine basterd suiker (de bruine basterdsuiker is ECHT het lekkerste, maar als u deze niet heeft kunt u ook gewone suiker gebruiken)

Maak de wortelen schoon en rasp ze fijn met een fruitmolen. Doe alle ingrediënten, zonder de wortelen, bij elkaar in een pan en breng dit aan de kook. Laat dit ongeveer 5 minuutjes koken totdat de suiker opgelost is.
Zorg ervoor dat u 6 gesteriliseerde inmaakglazen van 1/4 liter of natuurlijk 3 inmaakglazen van 0,5 liter klaar heeft staan om de wortelen in te doen. Voeg nu de geraspte wortelen toe en laat 1 minuutje koken.
Giet nu alles in de inmaakglazen. Sluit de inmaakglazen meteen af met een inmaakring en de klemmen en zet de inmaakglazen op de kop. Laat de inmaakglazen afkoelen en u heel een heerlijk gerecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten